Ellopták a székely majálist

A nemzeti együttműködés rendszerében már az aprópénzért is lehajolnak: most éppen a székely majálist „nyúlják le” egy alapítványtól kormányzati hátszéllel. A Székely Szeretetszolgálat tavalyelőtt és tavaly is nagy sikerrel szervezte meg a rendezvényt a Millenárison, és talán éppen ez volt a baj: egy III. kerületi erős ember vezetésével, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium segítségével az idei esztendőtől új csapat dolgozik ezen.

Húsvétkor kerültek ki a budapesti metrómegállókba a III. Székely Fesztivál óriásplakátjai. A grafika ugyanaz, mint a tavalyi rendezvényé, csak a szöveg változott. És a szervező: a Székely Szeretetszolgálat nevét hiába keressük a posztereken.

szekelyfesztival_2_forras_Magyar_Nemzet_focuspoint_926x504

– Sokan sok éve álmodoztak arról, hogy a székelyek méltó helyen tudjanak bemutatkozni Budapesten – mondta a Magyar Nemzetnek a Székely Szeretetszolgálat elnöke. Lukács Csaba egyébként lapunk munkatársa, és nem kizárt, hogy ez is az oka annak, hogy két sikeres rendezvény után immár nem az általa vezetett civil szervezet az illetékes a harmadik megszervezésében a Millenárison. Az alapítvány először a Székely ízek vásárával próbálkozott a Fény utcai piacon, sikerrel, aztán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fővédnökségével 2015 májusában a Millenárison háromnapos fesztivált szerveztek. (A politikus egyébként a rendezvénynek helyet adó II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője.) Nagy volt az érdeklődés – akadt olyan árus, aki már az első nap eladta az összes portékáját, és éjszaka taxival hozatott árut Székelyudvarhelyről. Annak ellenére, hogy május első napjaiban rengeteg ingyenes rendezvény csábítja a fővárosiakat, a belépőjegyes székely majálist húszezernél is több ember látogatta meg.

A második, 2016 májusában szervezett háromnapos rendezvény még jobban sikerült. Hargita és Kovászna megyék kulturális programjai mellett bemutatkozhattak a csángók is, száznál több kistermelő hozta el a portékáját Budapestre, és harmincezren látogattak ki a Millenárisra. Ennek az eseménynek is Varga Mihály volt a fővédnöke, a borsos helyszínbérletet – csakúgy, mint az előző évben – az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati támogatásából fizették ki. Az állam ilyenkor egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt, hiszen a minisztériumi támogatást teljes egészében egy száz százalékban állami tulajdonban lévő kft. számlájára fizetik be. Sőt mivel alapítvány a közvetítő, a fesztivál szervezői az áfát sem tudják visszaigényelni.

A civil szervezet vezetője már tavaly júniusban jelezte a Millenáris vezetésének, hogy a köztük érvényben lévő hároméves keretszerződés alapján lefoglalja 2017. április 28. és május 1. között a területet a III. Székely Fesztivál számára, és ezt tudomásul vették a cégnél. Ennek ellenére idén januárban kiderült, hogy a foglalást törölték, és az időpontot odaadták másnak. A Székely Szeretetszolgálat vezetőjének azt mondták telefonon: más dátumon, más fogja szervezni a székelyek majálisát. A miértre annyit feleltek: nem mehettek szembe a minisztérium akaratával.

Lukács Csaba azt mondja, a második fesztivál után sejtette, hogy baj lesz, mert két szervezőtársa jelezte (a fesztiválok gyakorlati teendőit hárman látták el, de a jogi keretet a szeretetszolgálat adta, és minden szerződést ő írt alá mint a kuratórium elnöke), hogy a miniszter azt szeretné, ha új alapítványt hoznának létre. El is ment egy megbeszélésre, ahol kész tények elé állították: ők hárman alapítói lesznek az újnak, amelyet egy harmadik kerületi erős ember, Debreczeny István vállalkozó (aki egy korábbi ciklusban fideszes képviselőként az óbudai önkormányzat tulajdonosi és közbeszerzési bizottságának elnöke is volt, valamint a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület vezetője) egyik cégének címére jegyeznek be. A vállalkozó be is mutatta a leendő kuratórium elnökét, Siklósi Editet. Neki is van egy könyvelőirodája, miközben a Balkán Trading House ügyvezetőjének, Gyökeres Zoltán Istvánnak az édesanyja – a cég a Heti Válasz cikke szerint Albániában képviseli a Magyar Nemzeti Kereskedőházat úgy, hogy a férfi előzőleg az MSZP-s környezetvédelmi miniszter hivatali jobbkeze, valamint a Nemzeti Civil Alapprogram tanácsának szocialista delegáltja is volt.

Visszatérve a találkozóra, Lukács számára egyértelművé vált, hogy az újonnan létrehozandó szervezet működésébe nem lesz beleszólásuk (a magyar törvények értelmében az alapító nem vehet részt az alapítvány hétköznapjaiban, ugyanakkor neki kellene kijelölnie a kuratóriumot), ezért felállt, és nem vett részt az új alapítvány létrehozásában.

Úgy tudjuk, még a nagyobbik kormánypárton belül is megütközést váltott ki az eljárás, és akadt olyan politikus, aki próbálta meggyőzni az új alapítvány mögött állókat, hogy egyezzenek meg a székelyekkel, és közösen szervezzék a harmadik fesztivált. Ráadásul a korábbi szervezők azt is jelezték: tízmilliónál is nagyobb összeget tudnak mozgósítani a fesztivál kulturális programjainak megszervezésére, ha azt ők vehetik kézbe, de az új csapatot ez sem érdekelte.

A Székely Szeretetszolgálat elnöke a reménytelen helyzetet látva március 21-én keltezett levelében felajánlotta Debreczeny Istvánnak, hogy egy forint ellenében 2017-re átadja a rendezvény szervezési jogát az újonnan létrehozott Székely Összetartozás Alapítványnak, de ajánlatát hetekig válaszra sem méltatták. A miniszter környezetéből érkezett magánüzenetben azt vetették a szemére, hogy „egy magasztosabb cél érdekében nem szégyen felülemelkedni senkinek”, és ne hozza kellemetlen helyzetbe a politikust.

Időközben furcsa dolgok derültek ki. A Székely Fesztivál szókapcsolatot és a rendezvény logóját levédette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál egy olyan ember, akinek semmi köze sincs a szeretetszolgálathoz (ezt az eljárást egyébként megfellebbezték). Aztán felkerült a világhálóra egy, a III. Székely Fesztivált hirdető plakát, amely grafikájában pontos mása a korábbinak. Ezt anno a civil szervezet grafikusa készítette úgy, hogy a felhasználási jogokat a Székely Szeretetszolgálatra ruházta át. Ez is egyértelmű lopás, akárcsak a logó levédése, hiszen egy grafikai alkotás ugyanolyan szellemi tulajdon, mint egy fénykép vagy egy festmény, így az alkotó beleegyezése nélkül nem használható. Kiderült az is, hogy az új csapat már hónapok óta szervezi az eseményt, ráadásul dilettáns módon pont azon a dátumon, amikor Manchesterben is lesz egy székely fesztivál, így az árusoknak és a fellépőknek választaniuk kell Budapest és a brit nagyváros között. A húsvéti ünnepek alatt aztán a budapesti metrómegállókat is teleragasztották az egy az egyben lenyúlt plakátokkal.

Bár a korábbi szervező többször próbálkozott megbeszélést kezdeményezni a Nemzetgazdasági Minisztérium embereivel, erre nem került sor.

– Senkiben sem volt annyi gerinc, hogy elmondja, mi a baj a Székely Szeretetszolgálattal vagy velem, és miért kell másnak szerveznie az általunk kétszer is sikerrel létrehozott eseményt – mondta Lukács Csaba. Hozzátette: előfordulhat, hogy a minisztert megvezették a munkatársai. Ettől viszont a lényeg nem változik: a székelyek majálisát egyszerűen ellopták.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.18.